Featured Posts

Känkkäränkän ja karjuvan pikkuveljen matkassa

Tässä blogissa kurkistamme teatterin kulissien taakse ja kerromme, miten teatteriesitys Tervasaareen valmistuu. Millaisia työvaiheita valmisteluun kuuluu, keitä työryhmässä on, ja mitä kaikkea matkalle ideasta esitykseksi mahtuu. Tervetuloa mukaan!

Flyeria suunnittellaan...

Känkkäränkkä ja karjuva pikkuveli -esityksen valmistelu aloitettiin toden teolla tammikuussa. Silloin tuotannon ydinryhmä eli käsikirjoittaja-ohjaaja Ilja Mäkelä ja tuottajat Pauliina Alanko ja Suvi Lahdenmäki istuivat alas miettimään, millaista esitystä lähdetään rakentamaan ja miten. Hommaa helpotti se, että työryhmä tulisi olemaan jotakuinkin sama kuin edelliskesän Känkkäränkkä – kerrankin kunnon itkupotkuraivarit -näytelmässä. Kaikkien mielestä meininki oli ollut niin mukavaa ja yhteistyö toiminut niin hyvin, että kaikki joiden aikataulut osuivat kohdilleen, halusivat olla jälleen mukana.

Ilja oli jo miettinyt uutta käsikirjoitusta ja esitteli pääpiirteissään, mitä näytelmässä voisi tapahtua. Nimeä ei vielä näytelmällä ollut, mutta Iljalla oli muutamia vaihtoehtoja, joista nykyinen, Känkkäränkkä ja karjuva pikkuveli, valittiin. Ilja siis keskittyi käsikirjoituksen tekemiseen ja harjoitusaikataulun laatimiseen.

Tuottajat puolestaan alkoivat hankkia rahoitusta eri kanavista, koska esityksen tekeminen vaadittiin rahaa jo ennen ensimmäistäkään lipputuloa. On vuokrattava esityspaikka, hankittava sinne tarpeellinen varustus, antaa lavastajan ja puvustajan käyttöön sovittu määrä rahaa jne.

Samaan aikaan ryhdyttiin valmistelemaan esityksen nettisivuja, Facebook-tapahtumaa ja lipunmyyntiä. Näitä kaikkia varten tehtiin iso työ: kirjoitettiin vielä hahmoteltavana olevasta esityksestä esittelyteksti, pyydettiin kuvitus graafikolta, ryhdyttiin sopimaan esityspäiviä näyttelijöiden kanssa ja niin edelleen.

Helmikuussa tuottajat pitivät ensimmäisen palaverin näyttelijöiden kanssa. Tällöin mietittiin varsinkin markkinointia: miten saataisiin jutulle näkyvyyttä ja ihmiset innostumaan asiasta. Koska esiintyjämme ovat taitavia ja kertakaikkisen hurmaavia, halusimme viedä heitä esittäytymään eri tapahtumiin. Sovittiin muutama tärkeä ja hyvä festari tai tapahtuma, joihin tuottajat ottivat yhteyttä. Samalla sovittiin ensimmäinen promokuvaus -ajankohta.

Annu Esko ottaa promokuvia, kuvattavana Vilma Putro.

Annu Esko kuvaa, Vilma Putro poseeraa Vilmana.

Tuottajat ja ohjaaja tapasivat kerran viikossa päivittämään tilanteen ja sopimaan asioista- Millainen juliste tehdään? millainen flyeri? (Siihen keksittiinkin tosi hauska konsepti!) Millaiset pääsyliput (jotain hauskaa siihenkin)? Mitä kahviossa myydään?

Maaliskuussa tuli takapakkia: yksi näyttelijöistä sai kiinnityksen toiselle puolelle Suomea, eikä aikatauluja saatu sopimaan yksiin. Oli siis nopeasti löydettävä uusi näyttelijä tilalle. Parin unettoman yön jälkeen asia ratkesikin ja tilalle saatiin Anna Andersson, joka nyt olisi Vilma Putron ja Eikka Alatalon rinnalla lavalla. Asioilla on tapana selvitä!

Harjoitukset päästiin alkamaan ja näyttelijät hakivat hahmoja erilaisten improharjoitusten avulla ja keskusteluilla ohjaajan kanssa. Pukusuunnittelija Aino Simola ja lavastaja Helena Okkonen kokoustivat ohjaajan ja tuottajien kanssa, ja alkoivat tehdä suunnitelmia visuallisesta ilmeestä. Äänisuunnittelijä Paul Damade hahmotteli sillä aikaa kotonaan Tanskassa äänimaisemaa ja musiikkia näytelmään. Matka kohti ensi-iltaa oli toden teolla alkanut!

Känkkäränkän näyttelijät Anna Andersson, Vilma Putro ja Eikka Alatalo Seurasaaren pääsiäiskokolla 2017. Kuva: Annu Esko.

Känkkäränkän näyttelijät Anna Andersson, Vilma Putro ja Eikka Alatalo Seurasaaren pääsiäiskokolla 2017. Kuva: Annu Esko.

Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square